WAT IS OSTEOPATHIE VOOR PAARDEN?

Osteopathie is een holistische benadering van het paard welke ontwikkeld werd aan het eind van de 19e eeuw, waarbij men op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem.  Holistisch wil  zeggen “uit één geheel”. Elk deel van het lichaam staat op een directe of indirecte manier in verbinding met een ander deel. Zo kunnen bijvoorbeeld huidklachten ontstaan door een overbelaste lever of kan een verstuikte enkel lage rugpijn geven. Goede beweeglijkheid van alle weefsels is noodzakelijk om een paard in optimale conditie te houden. Osteopathie is gebaseerd op de anatomie, fysiologie en neurologie van het lichaam en steunt op een aantal belangrijke principes:

1.  Het lichaam is één geheel:  Wanneer er zich ergens een verstoring, een disfunctie, in het lichaam voordoet, dan zal het gehele lichaam hier gevolgen van ondervinden.

2. Structuur en functie staan in relatie met elkaar: de structuur beïnvloedt de functie en omgekeerd. De structuur moet zich in perfecte staat bevinden om een optimale functie mogelijk te maken.

3. Het lichaam beschikt over een zelfregulerend mechanisme.

Het lichaam bezit auto - corrigerende en auto - regulerende mechanismen. Deze mechanismen houden het lichaam in evenwicht (‘homeostase’) en beschermen het tegen ziekte en andere invloeden van buitenaf.

4. Een vierde principe is de ‘arterial rule’. Het lichaam kan optimaal functioneren wanneer de aan- en afvoer van bloed en de afvoer van lymfe geregeld verloopt. Wanneer deze verstoord zijn, ontstaat er een stoornis in de micro-circulatie. Dit geeft op zijn beurt ischemie wat ziekte kan veroorzaken. Het ultieme doel van de osteopatische behandeling is de symmetrie en de mobiliteit te herstellen waardoor het lichaam weer in evenwicht komt.

In de osteopathie werkt men met drie systemen, onder te verdelen in:

  • Het pariëtaal system: bestaat vooral uit, botten, spieren ligamenten en gewrichten.

  • Het visceraal system: Dit zijn alle organen maar ook het hart en bloedvatenstelsel, ademhalingsstelsel, spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel, voortplantingsstelsel, nier & blaas en de huid.

  • Het cranio-sacraal system: Hiertoe behoren de schedel, de wervelkolom, het ruggenmerg, de hersenvliezen, de ruggenmergvliezen en het sacrum.

Wanneer er zich in één van deze systemen een probleem voordoet, zal dit invloed hebben op de andere twee systemen.

WANNEER IS OSTEOPATHIE NODIG ?

Osteopathie kunnen we preventief of gericht gebruiken.
We stellen het lichaam terug in staat om zo goed mogelijk te functioneren ondanks de door ons opgelegde beperkingen en onnatuurlijke levensomstandigheden.

Osteopathie kan helpen om pijn en ongemakken zoveel mogelijk te laten afnemen door eventuele blokkades en bewegingsbeperkingen op te heffen. De osteopaat kan de natuurlijke balans in het lichaam terug herstellen en het zelf-herstellend vermogen stimuleren. Ook de compensatie patronen kunnen doorbroken worden door de osteopaat, (denk hierbij aan stijve schouders of nek).

WELKE PROBLEMEN KUNNEN DOOR EEN OSTEOPAAT BEHANDELD WORDEN ?

  • Fysieke problemen: problemen met inbuigen, scheefhangen van de staart, het hoofd beter naar een zijde bewegen dan naar de andere zijde,
    onregelmatig lopen, veelvuldig struikelen, minder goed rug gebruik, verminderde bespiering,…

  • Gedragsproblemen: zelden zijn gedragsproblemen te wijten aan een slecht karakter en zijn er steeds onderliggende oorzaken. Problemen bij het opzadelen, singeldwang, luchtzuigen,...

  • Prestatie en rij-technische problemen: verminderde concentratie, weigeren tot springen, traag opwarmen, problemen met overgangen, het paard loopt op één kant veel moeilijker, het paard houdt het bit vast, moeilijke galopwissels, moeilijk onderbrengen van de achterhand,...

  • Andere problemen zoals hengstigheid problemen, huidproblemen, fertiliteitsproblemen, spijsverteringsproblemen, herstel na operatie of blessure, problemen met luchtwegen,...

! Bij acute problemen zoals acute koliek, koorts, manken,… is het niet aangeraden om een osteopaat te contacteren. In deze gevallen is het beter om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. 

HOE GAAT EEN BEHANDELING IN ZIJN WERK ?

 Tijdens een behandeling worden er eerst een aantal vragen gesteld over het paard: voorgeschiedenis, klachten enz.
Er wordt gekeken naar de houding, de gezondheidstoestand en de gehele uitstraling van het paard.
Door middel van palpatie wordt het lichaam onderzocht op spanning, weerstand, warmte,... Om dit goed te kunnen voelen is het belangrijk dat het paard niet gewerkt heeft net voor de behandeling.

Hierna wordt de beweeglijkheid getest met grote aandacht voor de wervelkolom. Vervolgens wordt, wat in het onderzoek werd gevonden, behandeld met zachte technieken (fasciale technieken) en manipulaties. Het doel van elke behandeling is het zelfregulerend mechanisme te stimuleren en zo de beweeglijkheid, het comfort en de flexibiliteit te verbeteren. Zowel het structureel systeem, visceraal systeem (organen) en het cranio-sacraal systeem (schedelbeenderen in relatie met het heiligbeen) worden behandeld.

Tijdens de behandeling kan het paard reageren door te kauwen, likken, gapen, mesten en door zich algeheel te ontspannen. Ieder paard reageert anders op zijn eerste behandeling maar de meeste paarden ontspannen zich na een paar zachte technieken.


Tijdens de behandeling werk ik ook met de NES miHealth. De NES miHealth helpt het lichaam te trainen en stimuleren door zich specifiek op de lichaamsdelen te richten die genezing nodig hebben. Het instrument doet dit primair door ultra-weak signals uit te zenden op frequenties die zijn afgestemd op specifieke delen van het lichaamsveld, en door te ‘luisteren’ hoe het lichaam hierop reageert.

Het doel is de energie van het lichaam weer maximaal te laten stromen. Dit doen we omdat het lichaam makkelijk ‘pijnpatronen’ in stand houdt als de energie traag en/of onderbroken is. Het herstellen van de energiestroom is bovendien cruciaal om de weg vrij te maken voor de nieuwe en helende informatie, die het lichaam ondersteunt bij het ontwikkelen en trainen van nieuwe patronen voor gezondheid en welzijn.

De NES miHealth heeft eveneens een direct biochemisch effect op de C-zenuwbaan. Een speciaal type waar 85% van alle zenuwen in het lichaam uit bestaat. De functie van deze zenuwen is het stimuleren van neurale en andere peptiden die zorgen voor pijnreductie en weefselherstel stimuleren. Deze zenuwbanen reageren meestal meteen op elektrostimulatie, zoals dat ook bij de inzet van de NES miHealth gebeurt.

Dit ter aanvulling van de osteopatische behandeling.

De duur van de behandeling hangt af van de klachten en of het een eerste behandeling is of een check-up. In zijn totaal duurt een behandeling meestal minimum 1u.

NA DE BEHANDELING

Ieder paard reageert anders op een behandeling. Als het mogelijk is, is het aan te raden om uw paard na de behandeling vrije beweging te geven in een weide of dergelijke.

Wanneer u terug mag gaan trainen kan verschillen naargelang het trainingsniveau en is voor ieder paard anders. Dit wordt dan ook individueel besproken.

Er wordt meestal aangeraden om het paard een week niet te berijden.  Dit omdat het paard zijn balans terug moet vinden en dat het voor de een wat langer duurt dan voor de andere. Het is wel belangrijk dat het paard elke dag vrije beweging heeft en/of dat er, wanneer dit niet mogelijk is, aan de hand mee gestapt wordt. Zeker geen week in de stal laten staan.

Verdere opbouw van de training wordt ook individueel besproken.

Een behandeling kan onmiddellijk resultaat geven, maar het is belangrijk te weten dat een behandeling tot 6 weken blijft doorwerken. Het is aan te raden de osteopaat terug te contacteren na 6 weken om opnieuw te evalueren. Bij sommige paarden kan één behandeling volstaan. Bij andere kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.